Merhaba, ben Sanver, Yeşim’in eşiyim. Bu yazı benim alanıma girdiği için, benim yazmama karar verdik. Öncelikle, hepimizin Türkiye’de bir şekilde araba kullanma geçmişi olduğunu biliyorum, veya en kötü yolcu koltuğunda oturduğumuzdan kurallara biraz aşinayız. Ancak Amerika’daki kurallar, Türkiye’deki kurallardan biraz farklı.
Bu yazımda sana bu farklılıkların neler olduğu hakkında detaylı bilgiler vereceğim.
Türk Ehliyeti İle Araba Kullanılır Mı?
Bu konu tam bir keşmekeş. Eğer turist vizesi ile gelirsen, vize süren kadar Türk ehliyetini burada kullanabilirsin (genellikle 6 ay), çünkü ehliyet almak için ikametgah göstermelisin. Turist olduğun için, ve dolayısı ile ikametin olmadığı için ehliyet alamazsın gibi bir durum oluşuyor, istisnalar var, ancak bu istisnalar sayesinde ehliyet almak hiç kolay değil. Zaten Türk ehliyetin ile kullanabildiğin için, kimse ehliyet almak için zaman harcamıyor.
Eğer ikametgahını Amerika’ya aldırdıysan, yani artık orada yaşıyorsan, eyaletine göre ehliyet geçerlilik süreleri var, hatta bazı eyaletlerde yabancı ehliyetlerin kullanılması yasak, bu gelmeden önce seni çok ciddi bir şekilde bağlayan bir durum. Gelir gelmez araba kiralamak isteyeceğin ve araba kirası için de ehliyetinin geçerli olması gerektiginden, arabasız kalma durumun var. Bu konu önemli! Lütfen araştır!
Mesela, Dış İşleri Bakanlığı Newyork Başkonsolosluğu’nun sitesinde yazan bilgiye göre, Türk ehliyeti geçerlilik süreleri:
- New York Eyaleti – 30 gün
- New Jersey Eyaleti – Yasak
- Pennsylvania Eyaleti – 60 Gün
- Delaware Eyaleti – 60 Gün
Bazı sitelerde yer alan diğer bilgilere göre de, Türk ehliyeti geçerlilik süreleri :
- Texas eyaleti – 90 Gün
Başka sitelerde, yukarıda bahsettiğim gibi 6 ay gibi bir süre söylense de, hatta polis çevirmelerinde sorun yaşanmasa da, işi bilen bir polise denk geldiğinde, 6 aylık sürenin, turist vizesi geçerliliği ile ilgili olduğunu söyleyecek, ve belki ehliyetsiz araba kullanmaktan ceza kesecektir.
Önerim: bu konu hakkında ilgili konsolosluk sitesinden bilgi alman veya sitede yeterli bilgi yoksa, iletişim kurup, bu bilgiyi istemendir.
Şerit Renkleri
BEYAZ ŞERİTLER, yönünüzde giden trafiği gösterir.
SARI ŞERİTLER, iki yönlü trafik için kullanılan, iki yönlü bir yolun merkezini işaretler.
Yani Sarı 2 yönlü trafiği, beyaz kendi yönündeki trafik şeritlerini ayırmak için kullanılır.
Stop Levhaları
Bizim ülkedeki DUR işaretlerinden farklı olarak, Amerika’da DUR işaretlerine uymadığında eyaletine göre değişen ve en az 100$ gibi bir ceza ile cezalandırılabilirsin. STOP işaretleri burada heryerde karşına çıkacaktır. Durmak eylemi de, yavaşlamak veya çok yavaş bir hızla ilerlemek değildir, polise göre göreceli bir eylem değildir. Durmak, durmaktır! 1 saniye boyunca lastiklerin hareketsiz kalma şartı aranır. Yani Frene bastığında yavaşlayarak ilerlemen değil, durman beklenir.
Hatta polis çevirmelerinde, polis senin araba içinde hafifce öne giderek geri gelmeni örnek gösterebilir. Eğer bu kurala uymamışsan, ceza ödemek zorunda kalabilirsin. Türkiye’de geçerli olmayan, dikkat edilmeyen, ama Amerika’daki en önemli kurallardan biridir!
Kırmızı Işıkta Sağa Dönmek
Bu madde de, buraya geldikten sonra Türkiye’dekinden farklı olduğu için sorun yaşamana, veya arkandaki arbaların sana kızmasına sebep olacak maddelerden biridir. Amerika’da kırmızı ışıkta en sağ şeritte durduğunda, (aksi söylenmedikçe), yukarıdaki maddedeki STOP levhasinda bahsedildiği gibi) tamamen durup, sağa dönebilirsin.
Yukarıdaki görsellerden, grafik olanına baktığında, kırmızı ışıkta bekleyen arabalardan, kırmızı ve mavi olanları, dikkatlice yol hakkı olan arabalara bakarak, sağa dönüş yapabilirler. Eğer, geçiş hakkı olan başka bir arabanın önünü kesersen ceza yersin. Kırmızı ışıkta bekleyen, Sarı ve Siyah araçlar, kendilerine yeşil ışık yanmasını beklemek zorundadırlar. Eğer yeşil ışık, kırmızı ve mavi araçlar için de yanıyorsa, sağa dönüş yapabilirler, zaten yeşil yanıyor, gaza basabilirsin.
Diğer fotoğrafta görüldüğü gibi, sağa dönüş, “No Turn on RED” (kirmizi isikta saga donus yok) şeklinde bir levha ile sınırlandırılmış. Yani aksi söylendiği için, kırmızı ışıkta dursanız bile sağa dönemezsin, yeşil yanmasını beklemek zorundasın.
Not: Bu arada döndüğün şeritten devam etmelisin, yani dönerken hızınızı alamayıp bir sol şeride doğru dönersen, cezayı yersin.
U dönüşü
Yine Türkiye’de aksi belirtilse bile, U dönüşü yapılmaz levhalarının altından bir bir dönen araçlara aşinayız. Burada bu işlemi yapmanın cezası, trafiği tehlikeye attığın için eyaletine göre 150-250$ arasında değişen cezalara tabi simdilik.
U dönüşü yapılmaz levhalarını şiddetle ara. Gördüğün gibi bu tip levhalar genellikle trafik ışıklarının yanında yer almaktadır. Eğer ortamda ışık yoksa, yola çakılı bir kazığın üzerine de konulabilir.
Sarı Orta Şerit
Görselde de görüleceği gibi, eğer gidiş geliş bir yolda, ortada sarı ile ayrılmış bir şerit görürsen, bu U dönüşü veya karşı taraftaki bir yere giriş için kullanılabilir şerittir. Sağa doğru giderken, sola dönmek istediğinde sarı şeride giriş yap ve yavaşla. Yavaşlayıp, sarı şeride giriş yaparsan arkandaki aracı tehlikeye atarsın, o yüzden önce sarı şeride giriş yapmalısın, sonra döneceğin yere gelinceye kadar yavaşla, gerekiyorsa durup, döneceğin tarafın müsait olmasını bekle. Sonrasında, yol boşalınca, ister U dönüşü yap, istersen yolun karşı tarafına geçiş yap.
Aynı şekilde, yan yoldan çıkarken, eğer sola dönüş yapacaksan, ve ortada sarı şerit varsa, öncelikle sarı şeride geçiş yap. Sonrasında eğer gideceğin yönün sol şeridi boşsa, o tarafa geçiş yapıp hızlan. Eğer, sol şeritten gelen bir aracın yolunu kesersen, ceza yersin!
Sarı Okul Otobüsleri
Bu otobüsler ile Amerika’da sıkça karşılaşacaksın. Eğer otobüs durmuşsa, ve sarı flaşör ışıklarını yakmışsa, ve yanında DUR levhası açıksa, arkasında durup beklemelisin. Görselde zaten sollama yapamayacağın için bir yere gidemezsin, ancak gidiş yönü 2 ve hatta 3 şerit olsa bile durmalısın. Burası çok önemli: karşıdan gelen bir araçsan da durmalısın. Ve hatta karşı şerit 2 veya 3 şerit olsa bile durman gerekir. Durmazsan, hemen hemen her otobüste olan kamera sistemi ile 300$ ceza ödemeye hazır ol!
Eğer otobüs senin yönüne ters yönde durmuşsa, ve orta alanda bir refüj varsa, yani ayrılmış bir bölüm varsa, yani yaya yolun karşısına geçemeyecek durumda ise (yaya geçidi vb yoksa), o zaman yoluna devam edebilirsin. Bu kuralı iyi araştır. 300$ çok ciddi bir ceza. Bu ceza, diğer tüm cezaların aksine, mahkemede itiraz edilemeyen bir cezadır, bu cezayı ödemek zorundasın! Istisnasi olmayan bir cok trafik cezasina itiraz ederek, hakim karsisina gecip hakliligini ispatlama yoluna gidebilirsin.
Polis Çevirmesi
Amerika’da ancak ve ancak bir hata yaptığında polis seni çevirebilir. Hız limitini aşman, hatalı dönüş yapman veya dur levhasında durmaman gibi sebeplerden dolayı 10 dakika sonra bile çevrilebilirsin. Eğer bir polisi dikiz aynandan arkanda görürsen yapman gerekenler şunlar:
- Bir sağ şeride geçiş yap.
- Polis seninle birlikte bir sağ şeride geçiş yaparsa, seni çevirmek istediğini anlayabilirsin, yavaşlayarak görselde görüldüğü gibi emniyet şeridinde dur.
- Arabadan sakın çıkma!!!
- Arabanın kontağını kapat, hatta polis tarafından istenirse anahtarı çıkar.
- Emniyet kemerini çözme!
- Polis arabasından çıkıp, yanına gelinceye kadar ehliyet ve evraklarını hazırla.
- Camını indir. Eğer diğer camlar siyah filmle kaplanmışsa, onları da indirmen, polisin senden şüphe etmemesini sağlayacaktır. İndirmen sayesinde, ceza almak yerine uyarı ile yırtabilirsin.
- Ellerini direksiyona koy ve bekle. Polis yanına gelecek.
- Polis ile konuşurken, ellerini aşağı indirme. Senin bir silaha eriştiğini düşünebilir.
- Bir hamle yapmadan önce, polisi bilgilendir “torpido gözünden evraklarımı alacağım”, “orta bölmeden evrak alacağım”, “arka cebimden cüzdanımı çıkaracağım” , “çantamdan ehliyetimi alacağım” gibi.
- Polisin sordukları sorulara cevap ver, yalan söyleme, yalan söylediğin konusunda şüpheye bile düşerse, ceza kaçınılmaz olacaktır. Zaten biraz paranoyaklar, bir de sen olayın tuzu biberi olma.
- Korkma ve unutma, o da bir insan!
Trafik konusunda, 2 ülke farkları için yaptığım açıklamaların işini kolaylaştıracağını düşünüyorum. Bu konuda soru soruldukça, bilgi vermeye devam edeceğim, çekinmeden aşağıdaki bölüme merak ettiğin soruları yazabilirsin!